Infecțiile urechii sunt o afecțiune destul de comună. Toată populația este predispusă la apariția infecțiilor ale urechii, atât copiii cât şi adulții pot să fie afectați. Cei mai predispuși la apariția infecțiilor urechii sunt bebelușii şi copiii sub vârsta de 10 ani. Acest lucru se datorează faptului că sistemul lor imunitar în dezvoltare și structura anatomică a trompei lui Eustachio (care conectează urechea medie cu nasul și gâtul) fac ca aceștia să fie mai vulnerabili la infecții.

De asemenea, copiii care frecventează grădinițe sau școli pot fi expuși la un număr mai mare de agenți patogeni, crescând riscul de infecții ale urechii. Este important ca, în calitate de părinți, să fim conștienți de semnele și simptomele unei infecții la urechi și să solicităm asistență medicală pentru diagnostic și tratament adecvat, pentru a evita apariția unor complicații și a asigura recuperarea rapidă a copiilor noștri.

Ce poate cauza apariția unei infecții la urechi?

Cauzele ce duc la apariția infecției urechii sunt multiple. Cele mai frecvente infecții sunt cauzate de virusuri şi de bacterii dar şi de apariția răcelilor sau a infecțiilor tractului respirator superior. Este important sa ne protejăm pentru a nu suferi de astfel de infecții. Dacă ignorăm aceste infecții ale urechii, ele pot avea efecte negative asupra sănătății adultului cât și a copilului.

Deși agenții patogeni stau deseori în spatele unei infecții ale urechii, apariția acesteia mai poate fi cauzată și de alți factori, cum ar fi:

  • Infecțiile respiratorii: Infecțiile virale sau bacteriene ale tractului respirator superior, cum ar fi răceala comună, gripa sau sinuzita, pot provoca inflamația și umflarea trompei lui Eustachio, ceea ce poate bloca drenajul normal al urechii medii și poate favoriza dezvoltarea infecției.
  • Alergiile: Reacțiile alergice, cum ar fi rinita alergică sau alergia la polen, pot determina inflamația căilor nazale și pot bloca trompa lui Eustachio, favorizând acumularea de lichid în urechea medie și creând un mediu propice pentru dezvoltarea infecției.
  • Factorii anatomici: Unele persoane pot avea trompele lui Eustachio mai scurte, mai înguste sau mai puțin eficiente în ceea ce privește deschiderea și închiderea lor. Aceasta poate crea dificultăți în echilibrarea presiunii în urechea medie și poate crește riscul de infecții.

Cum se pot preveni și trata infecțiile urechii?

Când vine vorba de sănătatea noastră, prevenția este cea mai bună politică. E important să ne concentrăm pe prevenirea problemelor, ca să nu fie necesar să căutăm soluții și tratamente.

Pe lângă tratamentele adecvate prescrise de medic pentru a vindeca infecțiile urechii putem recurge și la alte metode care să ne ferească de aceste infecții, precum folosirea dopurilor de urechi speciale pentru piscină. Folosind dopuri de urechi SwimSafe pentru adulți și PluggiesKids pentru copii, putem proteja conductul auditiv extern de apa de piscină. Dacă nu folosim dopuri de urechi și apa de piscină rămâne timp îndelungat în conductul auditiv extern, poate favoriza dezvoltarea în exces atât a bacteriilor prezente în mod normal pe piele cât și a germenilor din apa contaminată.

Să înțelegem puțin infecția urechii și tipurile acesteia

Ce este infecția urechii? Infecția urechii este cunoscută sub denumirea medicală de otită. Otita duce la inflamația urechii. Infecția urechii poate afecta una sau ambele urechii.

Infecția urechii poate fi dureroasă și poate afecta calitatea vieții, mai ales în cazul copiilor mici. Este important ca în cazul în care facem otită să facem o vizită medicului specialist pentru a solicita un consult și a primi sfaturi privind tratamentul adecvat pentru a preveni complicațiile și pentru a facilita vindecarea.

În funcție de zona afectată, otita poate fi împărțită în trei tipuri principale: otita externă, otita medie și otita internă.

Otita externă

Otita externă inflamează pavilionul auricular a conductului auditiv extern care este canalul spre timpan. Această afecțiune se mai numește și otita înotătorului sau otita de piscină.

Otita externă acută difuză apare cel mai frecvent vara de la apa contaminată sau chiar de la bețișoarele de urechi.

Efectele şi simptomele pe care le produce otita externă acută este însoțită deseori de o durere severă la apăsarea urechii, la canalul auditiv pielea apare tumefiată și îngustează canalul, auzul este normal sau ușor scăzut.

Otita medie

Otita medie duce la inflamația timpanului şi a cavității timpanice. În spatele timpanului se află o cămăruță mică care este umplută cu aer. Odată inflamată, această cămăruță se umple cu lichid, puroi sau mucozități care nu sunt eliminate. Acest fluid neeliminat declanșează otita medie.

Atunci când urechea mijlocie este infectată, poate cauza probleme destul de grave. Infecția se poate răspândi în osul mastoid iar lichidul neeliminat poate crea o presiune care sa afecteze timpanul.

Otita medie acută se împarte în 3 grupe: otita medie acută sero-mucoasă, otita medie acută congestivă, otita medie acută bacteriană.

Otita medie acută sero-mucoasă apare în urma unei răceli obișnuite. Otita produce o inflamație la trompa Eustachio care este canalul care face legătura între urechea medie şi faringe. Otita medie sero-mucoasă duce la acumularea secreției în urechea medie fără a prezenta o infecție. Bolnavul poate să nu prezinte simptome ale bolii dar această secreție poate duce sau la senzația de ureche înfundată sau chiar la pierderea auzului. Alte simptome sunt zgomote în urechi, bolnavul poate sa își audă propria voce în urechi, să prezinte senzații de presiune sau dureri trecătoare, ușoare ale urechii.

Otita medie acută congestivă în cele mai multe cazuri are o etiologie virală. Aceasta apare în timpul răcelilor, rinofaringitelor sau la expunerea directă la aerul condiționat sau la temperaturi scăzute şi frig. Simptomele otitei medii acute congestive pot provoca dureri moderate sau intense de urechi, simptome de răceală, scăderea ușoară a auzului, nu prezintă durere la apăsarea pe ureche.

Otita medie acută bacteriană se declanșează de la răceală, rinofaringită. Este bacteriană cu Streptococcus pneumoniae 40%. Simptomele sunt însoțite cu dureri intense de ureche chiar pulsative, durerea nu trece, apare senzația de ureche înfundată, hipoacuzie, febră, în special la copii, timpanul este inflamat, roșu.

Otita internă

Otita internă este o inflamație a urechii interne, care poate afecta sistemul vestibular responsabil de echilibru și orientare. Această afecțiune poate fi cauzată de o infecție virală sau bacteriană și poate provoca simptome severe.

Infecțiile virale, cum ar fi răceala comună sau gripa, pot duce la otită internă atunci când virusurile se răspândesc de la nas și gât către urechea internă. De asemenea, bacteriile, cum ar fi Streptococcus pneumoniae sau Haemophilus influenzae, pot provoca otită internă prin colonizarea urechii interne.

Principalele simptome ale otitei interne includ vertijul (senzația de amețeală și pierderea echilibrului), greața, vărsăturile, tulburările de auz și poate chiar pierderea auzului. Aceste simptome pot fi însoțite de senzație de plenitudine sau presiune în ureche, dificultăți de concentrare și o senzație generală de disconfort.

Prevenirea otitei interne poate fi dificilă, dar există câțiva pași care pot fi urmați pentru a minimiza riscul, cum ar fi evitarea expunerii la infecții respiratorii și menținerea sistemului imunitar sănătos. Igiena personală adecvată, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor și evitarea contactului cu persoanele infectate, poate ajuta la reducerea șanselor de răspândire a infecțiilor respiratorii, și implicit a riscului de apariție a otitei interne. Totodată, un sistem imunitar puternic poate ajuta la prevenirea infecțiilor virale și bacteriene, chiar și la nivelul urechii interne.

Tratamentul otitei interne este în principal simptomatic și poate include medicamente pentru reducerea vertijului și greaței, precum și analgezice pentru ameliorarea durerii. În unele cazuri, antibioticele pot fi prescrise pentru tratarea unei infecții bacteriene concomitente, însă e nevoie de un consult de specialitate pentru a primi un tratament adecvat în funcție de severitatea simptomelor și cauza subiacentă a otitei interne.

Așadar, deși otita este o afecțiune comună a urechii care poate provoca disconfort și complicații atât la adulți, cât și la copii, există măsuri simple pe care le putem lua pentru a preveni apariția ei, mai ales în cazul expunerii la apă, cum ar fi în timpul înotului în piscină. Utilizarea dopurilor de urechi special concepute pentru a fi folosite în timpul activităților în apă poate juca un rol crucial în prevenirea infecțiilor urechii, deoarece acestea creează o barieră fizică între urechea noastră și apa din piscină, reducând astfel șansele de pătrundere a bacteriilor sau fungilor în ureche. Tot la capitolul prevenție, trebuie să ne asigurăm că, după ce ieșim din piscină, urechile noastre sunt uscate și curate. Dacă, în ciuda tuturor precauțiilor, apar totuși simptome precum durerea, senzația de presiune sau scurgerile în ureche, este important să cerem ajutorul medicului cât mai curând.

În cele din urmă, cu atenție și precauție adecvată, putem reduce riscul de otită și ne putem bucura de activitățile acvatice într-un mod sănătos și fără disconfort.