Toată populația este predispusă la apariția infecțiilor ale urechii, atât copiii cât şi adulții pot să fie afectați. Cei mai predispuși la apariția infecțiilor urechii sunt bebelușii şi copiii sub vârsta de 10 ani.

Cauzele ce duc la apariția infecției urechii sunt multiple. Cele mai frecvente infecții sunt cauzate de virusuri şi de bacterii dar şi de apariția răcelilor sau a infecțiilor tractului respirator superior. Este important sa ne protejăm pentru a nu suferi de astfel de infecții. Dacă ignorăm aceste infecții ale urechii, ele pot avea efecte negative asupra sănătății adultului cât și a copilului.

Pe lângă tratamentele adecvate prescrise de medic pentru a vindeca infecțiile urechii putem recurge și la alte metode care să ne ferească de aceste infecții, precum folosirea dopurilor de urechi speciale pentru piscină. Folosind dopuri de urechi SwimSafe pentru adulți și PluggiesKids pentru copii, putem proteja conductul auditiv extern de apa de piscină. Dacă nu folosim dopuri de urechi și apa de piscină rămâne timp îndelungat în conductul auditiv extern, poate favoriza dezvoltarea în exces atât a bacteriilor prezente în mod normal pe piele cât și a germenilor din apa contaminată.

dopuri_piscinaCe este infecția urechii? Infecția urechii este cunoscută sub denumirea medicală de otită. Otita duce la inflamația urechii. Infecția urechii poate afecta una sau ambele urechii.

Otita externă inflamează pavilionul auricular a conductului auditiv extern care este canalul spre timpan. Această afecțiune se mai numește și otita înotătorului sau otita de piscină.  

Otita medie duce la inflamația timpanului şi a cavității timpanice. În spatele timpanului se află o cămăruță mică care este umplută cu aer. Odată inflamată, această cămăruță se umple cu lichid, puroi sau mucozități care nu sunt eliminate. Acest fluid neeliminat declanșează otita medie.

Atunci când urechea mijlocie este infectată, poate cauza probleme destul de grave. Infecția se poate răspândi în osul mastoid iar lichidul neeliminat poate crea o presiune care sa afecteze timpanul.

Otita externă acută difuză apare cel mai frecvent vara de la apa contaminată sau chiar de la bețișoarele de urechi.

Efectele şi simptomele pe care le produce otita externă acută este însoțită deseori de o durere severă la apăsarea urechii, la canalul auditiv pielea apare tumefiată și îngustează canalul, auzul este normal sau ușor scăzut.

Otita medie acută se împarte în 3 grupe: otita medie acută sero-mucoasă, otita medie acută congestivă, otita medie acută bacteriană.

Otita medie acută sero-mucoasă apare în urma unei răceli obișnuite. Otita produce o inflamație la trompa Eustachio care este canalul care face legătura între urechea medie şi faringe. Otita medie sero-mucoasă duce la acumularea secreției în urechea medie fără a prezenta o infecție. Bolnavul poate să nu prezinte simptome ale bolii dar această secreție poate duce sau la senzația de ureche înfundată sau chiar la pierderea auzului. Alte simptome sunt zgomote în urechi, bolnavul poate sa își audă propria voce în urechi, să prezinte senzații de presiune sau dureri trecătoare, ușoare ale urechii.

Otita medie acută congestivă în cele mai multe cazuri are o etiologie virală. Aceasta apare în timpul răcelilor, rinofaringitelor sau la expunerea directă la aerul condiționat sau la temperaturi scăzute şi frig. Simptomele otitei medii acute congestive pot provoca dureri moderate sau intense de urechi, simptome de răceală, scăderea ușoară a auzului, nu prezintă durere la apăsarea pe ureche.

Otita medie acută bacteriană se declanșează de la răceală, rinofaringită. Este bacteriană cu Streptococcus pneumoniae 40%. Simptomele sunt însoțite cu dureri intense de ureche chiar pulsative, durerea nu trece, apare senzația de ureche înfundată, hipoacuzie, febră, în special la copii, timpanul este inflamat, roșu.