Auzul se află printre simțurile noastre vitale. Cu ajutorul lui avem posibilitatea de a comunica foarte ușor, a recepționa şi de a învăța. Auzul ne oferă posibilitatea să ne bucurăm de sunetele naturii, de muzică şi de vocea celor care ne vorbesc. Pe lângă toate acestea, urechea are alte funcții, şi anume: menținerea echilibrului.

Urechea trebuie protejată pentru a ține la distanță complicațiile.

Cauzele care pot afecta urechea sau auzul şi sănătatea acesteia sunt multiple. Pe lângă inflamațiile urechii care pot apărea în urma unor răceli şi a virusurilor sau a bacteriilor, urechea poate sa fie afectată şi de alți factori.

Zgomotul puternic este un alt factor cu un impact puternic care poate afecta foarte grav urechea şi auzul.

Urechea trebuie ferită de zgomotele puternice, dar şi de alți factori perturbatori.

Indiferent de factorii care pot dăuna auzului, noi trebuie să ne protejăm urechea.

Dacă practicăm înotul este esențial să ne protejăm urechile cu dispozitive de urechi, iar dacă locul de muncă este prea zgomotos avem nevoie de asemenea, de dopuri de protecție care să mențină sănătatea aparatului auditiv. Ascultarea muzicii la un volum mare poate fi și aceasta o cauza majoră a diminuării auzului.

 Cum ne putem proteja urechea ? Ce mai bună metodă de a prevenii complicațiile, ori de câte ori zgomotul din jur poate duce la riscul de a deteriora auzul este sa folosim dispozitive de protecție sau dopuri pentru urechi.

Young man wearing a blue outfit. Smiling and covering his ears with his hands.

Dispozitivele de protecție pentru urechi sunt disponibile în diferite tipuri şi mărimi. Fiecare dispozitiv are calități specifice. Cele mai cunoscute sunt :

Antifoanele din spumă sunt  sunt folosite în special de către muncitorii care lucrează în fabrici sau de către cei care lucrează în construcţii. Avantajul acestora este prețul scăzut. Dezavantajul lor este că pot provoca iritarea urechii. Dacă acestea sunt introduse cu mâinile murdare pot crește riscul de infecții ale urechii externe. Acestea trebuie utilizate doar o singură dată.

Bilele de ceară sunt ca un dop care izolează complet sunetul din exterior. Şi acestea  sunt ieftine dar se pot folosi doar o singură dată.

Căștile sunt foarte populare şi vin într-o varietate de modele. Căștile antizgomot sunt disponibile atât  pentru adulți cât şi pentru copii. Căștile antifonice sunt realizate pentru a acoperi complet urechea. Dezavantajul acestora este că materialul din care sunt confecționate poate irita pielea urechii, în special în perioada verii când temperaturile sunt ridicate.

Dopurile din silicon sunt realizate dintr-un material de silicon care nu provoca iritații. Acestea acoperă doar canalul auditiv. Dezavantajul acestora este că pot cădea foarte ușor din ureche si sunt de unică folosință.

Dopurile de urechi universale sunt cele mai populare dopuri pentru urechii. Dopurile sigilează în întregime canalul auditiv, dar datorită sistemului lamelar, previne senzația de izolare . Filtrele oferă posibilitatea de a personaliza nivelul de reducere a zgomotului. Acest sistem este o invenție  Alpine Hearing Protection.

Dopurile de urechi Otoplastics sunt dopuri pentru urechi personalizate, realizate special pentru a fi folosite de către motocicliști şi muzicieni. Aceste dopuri antizgomot sunt perfect etanșe, se pot folosi ani de zile.