Auzul poate fi afectat ireversibil datorită surselor de zgomot cu care ne întâlnim zilnic. Fie că suntem în drum spre muncă și facem față zilnic zgmotelor intense ale traficului infernal sau lucrăm într-un domeniu în care auzul nostru este extrem de solicitat, trebuie să fim atenți la modul în care ne protejăm aparatul auditiv.

Este foarte important să prevenim din timp scăderea auzului, deoarece anumiți factori externi ce produc sunete de diverse tonalități pot duce chiar la pierderea ireversibilă a acestuia.

Ce surse de zgomot pot să ne afecteze în mod ireversibil auzul?

Sunetele intense ce trec de pragul de 80 de decibeli și cele care depășesc 100 de decibeli, cum ar fi: zgomotul unui avion, a unei grenade, sunetele emise de o ambulanță sau de o motocicletă, până la zgomotul muzicii dintr-un club și chiar și a muzicii pe care o ascultăm în căști, toate aceste sunete de diverse intensități pot să ne afecteze în mod ireversibil auzul.

Diminuarea auzului are loc în mod treptat. La început ne va fi din ce în ce mai greu să înțelegem ce vorbesc persoanele din jurul nostru, în unele cazuri un țiuit deranjant – tinnitus – se poate instala.

listenCum prevenim pierderea ireversibilă a auzului?

Pentru că este aproape imposibil să te ferești de sursele de zgomot ce îți pot afecta aparatul auditiv, ți se pare că este din ce în ce mai dificil să îți protejezi aparatul auditiv.

Nu dispera, tehnologia modernă îți pune la dispoziție cele mai bune soluții în funcție de nevoile tale.

Pentru a îți proteja auzul folosește dopurile de urechi. Acestea se găsesc acum într-o gamă variată, în funcție de necesități. Dopurile de urechi atenuează doar zgomotele deranjante, în timp ce permit ca vorbirea și muzica ambientală să fie auzită.

Dacă lucrezi într-un mediu în care folosești utilaje cu zgomot intens, poți folosi dopuri de urechi ce atenuează aceste sunete neplăcute și dăunătoare auzului. Există dopuri speciale pentru petreceri, concerte, pentru călătoriile cu avionul și chiar pentru activități precum înotul. Pe lângă dopurile de urechi concepute pentru anumite împrejurări, există și dopuri universale ce pot fi folosite în mai multe împrejurări, dar și dopuri speciale pentru protejarea auzului copiilor.

Avantajul acestor mici dispozitive este că sunt ușor de folosit, sunt confecționate din materiale moi și fine ce nu oferă o senzație de disconfort în timpul purtării. Mai mult, dopurile de urechi te ajută pe termen lung să previi scăderea auzului, infecțile auditive și chiar pierderea permanentă a auzului.

Pe lângă folosirea unori dopuri speciale pentru a bloca anumite sunete, nu trebuie să neglijezi igiena aparatului auditiv și trebuie să eviți introducerea unor obiecte ascuțite pentru curățarea acestuia.

Dacă ne vom proteja în mod corespunzător aparatul auditiv în funcție de situație și ne vom îngriji de sănătatea și funcționarea corectă a acestuia printr-un control periodic, cu siguranță vom reuși să prevenim diminuarea și chiar pierderea ireversibilă a acestuia.