Dezvoltarea copiilor noștri și calitatea vieții lor este în strânsă legătură cu auzul. Auzul are un rol major în procesul de învățare, în plăcerea de a asculta muzică, în comunicare, în recunoașterea situațiilor periculoase etc. Fără un auz bun, copiii se descurcă mai greu în viață. Scopul acestui articol este de a ajuta părinții să prevină scăderea auzului la copii și să recunoască din timp simptomele acesteia.
Cum se dezvoltă auzul copilului până la vârsta de 6 ani?
Capacitatea unui nou-născut de a-și „folosi” auzul se dezvolta în timp, în urma experiențelor acumulate. Auzul bilateral asigură posibilitatea de a identifica sursa, direcția sunetelor și de a înțelege vorbirea și în zgomot. La vârsta de 1-4 luni bebelușul răspunde prin mișcarea ochilor, mișcarea lentă a capului la sursa de sunet. La vârsta de 5 luni copiii caută în mod conștient direcția sunetului, până la vârsta de un an capacitatea de localizare a sunetului se perfecționează. Copiii învață să asocieze diferitele sunete cu persoane, obiecte, evenimente: la 6 luni recunosc sunetele vorbirii, se joacă cu propria voce. La 9 luni înțeleg cuvinte mai simple, la un an și jumătate propoziții simple, la 2 ani au un vocabular de cca. 200-300 de cuvinte. Între 3 și 5 ani vocabularul crește la 1000-2000 cuvinte, la 5-6 ani vorbirea ar trebui să fie clară, inteligibilă.
Trauma sonoră și copilul hipoacuzic
Uneori este dificilă diagnosticarea unei hipoacuzii ușoare bilaterale, eventual monoaurale – numai la o ureche – caz în care capacitatea de învățare, concentrare este puternic influențată și apar probleme de integrare și de comportament. Simptome care pot indica o hipoacuzie ușoară sunt: întârziere în formarea capacității de vorbire, probleme de concentrare și comportament, rezultate mai slabe la învățătură, răspuns întârziat, nu înțelege vorbirea în zgomot, ascultă muzica la un volum prea tare, nu se sperie la zgomote mai puternice, nu poate localiza direcția sunetelor.
Cauzele hipoacuziei la copii pot fi: ereditare, infecții intrauterine, boli infecțioase după naștere, efectele secundare ale antibioticelor, accidente, otita medie, traumă sonoră etc. Căștile antizgomot Alpine Muffy și Baby Muffy au fost proiectate în special pentru urechile copiilor mici şi pot fi utilizate în diferite împrejurări zgomotoase, ca petreceri, parade, lansări de focuri de artificii, concursuri de mașini sau motociclete, concerte.
Deoarece primii trei ani de viață joacă un rol foarte important în învățarea și dezvoltarea capacității de vorbire, este extrem de importantă diagnosticarea hipoacuziei. Din păcate, în multe cazuri hipoacuzia este diagnosticată la vârsta de 5-6 ani, când învățarea vorbirii este mai dificilă, pierderile sunt mult mai greu de recuperat, prin urmare la apariția simptomelor mai sus amintite trebuie să apelați la un audiolog.
În ce constă măsurarea pragului auditiv?
Pentru măsurarea pragului auditiv există mai multe metode. La vârsta de 4-5 ani se poate efectua audiometrie subiectivă, cu audiometru și se bazează pe răspunsurile copilului. Până la această vârstă recomandăm măsurătorile obiective, în acest caz nu este necesar să răspundă copilul la semnalele sonore. După efectuarea măsurătorii, se poate specifica tipul de hipoacuzie – dacă este tratabilă cu medicamente, intervenție chirurgicală, sau este necesară protezarea auditivă. Dopul de cerumen poate afecta auzul, spălătura auriculară trebuie efectuată de un medic specialist.
Copiii mici introduc în ureche diferite obiecte – mărgele, resturi de mâncare etc., din cauza cărora se înfundă conductul auricular, sau cauzează fisurarea timpanului. Este foarte frecventă și otita externă, inflamarea suprafeței conductului auricular extern, rezultând o scădere de auz temporară – aceasta este o infecție bacteriană, care apare în conductul auricular extern din cauza umezelii (după baie, înot). La copii cea mai frecventă cauză a hipoacuziei de transmisie este otita medie, care în lipsa unui tratament adecvat în timp poate cauza scădere de auz definitivă. Recomandăm părinților să cumpere pentru copii dopuri de urechi speciale pentru înot, PluggiesKids, pentru a le feri de aceste infecții.
În cazul în care se instalează hipoacuzia ireversibilă, soluția este protezarea auditivă. Copilul trebuie protezat cât mai repede, pentru că astfel va fi mai eficientă reabilitarea – îmbunătățirea inteligibilității vorbirii, integrarea socială etc. Dacă hipoacuzia este bilaterală, atunci și protezarea trebuie să fie biaurală, copilul trebuie să primească două aparate auditive pentru un auz stereo în scopul asigurării înțelegerii mai clare a vorbirii și pentru a stabili cu exactitate direcția sursei de sunet. În cele mai multe cazuri protezarea copilului nu este suficientă, este necesar și ajutorul unui specialist în logopedie. Desigur, cel mai important rol revine părinților, de aceea nu uitați: auzul copilului dumneavoastră este „unealta” cu care poate să comunice, să socializeze și să se afirme în viață. Aveți grijă de auzul lor, cereți ajutorul specialiștilor ori de câte ori este necesar.
Putnoky B. Annamária
Tehnician Acustician Audioprotezist
Terapeut Tinnitus