Majoritatea motociclistilor alege cu mare grija echipamentele necesare . Echipamentul  de protectie – manusi de calitate, cizmele, pantaloni rezistenti, geaca – este cel mai important lucru. Casca potrivita este desosebit de importanta.  In mod ciudat, protectia auzului este deseori ignorata, desi cu dopuri antizgomot calatoria cu motocicleta este mult mai relaxanta.

Casca din pacate nu ofera o atenuare a zgomotului suficienta, iubitorii acestui mod de viata sunt expusi la pierderea acuitatii auditive. Cu cat viteza cu care circulati este mai mare, cu atat mai puternic este si zgomotul vantului.

Stiati ca la o viteza de 100 km/h zgomotul atinge 94 dB?

Si acest nivel de zgomot poate fi suportat de urechi timp de 15 minute, iar dupa aceea auzul vostru este afectat? Perioada de timp de „toleranta” scade cu cresterea vitezei, de exemplu la o viteza de 140 km/h zgomotul atinge nivelul de 102 dB, care dupa 3 minute incepe sa va afecteze auzul. Cum?

In urechea interna sunt mii de celule ciliate. Aceste celule pot fi alterate de zgomotele prea mari. Daca aceste celule nu-si mai pot indeplini functia de transmitere a sunetelor, creierul primeste mai putine informatii, adica auzul scade. Pe langa pierderea acuitatii auditive, poate sa apara tinnitus (tiuit in ureche), hiperacuzie( sensibilitate la anumite zgomote),  perceperea distorsionata a sunetelor sau perceperea sunetelor in mod diferit cu cele doua urechi (diplacusis).

Hipoacuzia este ireversibila, dar se poate preveni!

Purtand dopuri antizgomot de calitate, auzul nu va fi afectat. Folosind dopuri antizgomot profesionale, cu filtre sonore, zgootul vantului va fi atenuat, mersul cu motocicleta va deveni mai relaxant.

Dopurile antizgomot mai au si alte avantaje. Motociclistii  se pot concentra mai bine pe sosea, pentru ca nu sunt deranjati de zgomotul puternic al vantului. Calatoria cu echipamente de protectie al auzului este mult mai odihnitoare, la sfarsitul calatoriei veti fi mai relaxati.

Dopuri antizgomot – de care?

Cand vorbim despre dopuri antizgomot, majoritatea ne gandim la dopurile traditionale din burete. Acestea sunt ieftine si atenueaza zgomotele, dar au multe dezavantaje in comparatie cu dopurile cu filtre. In primul rand, dopurile din burete atenueaza toate zgomotele, in consecinta nu doar zgomotul vantului scade, ci si zgomotele de circulatie, comunicator si navigatie. Sunt incomode, urechile se irita dupa o purtare indelungata. Dopurile Alpine atenueaza mai mult zgomotul vantului, comunicarea ramane audibila datorita filtrelor acustice speciale. Purtarea lor este comoda, materialul termo-flexibil permite o fixare buna in conductul auditiv, filtrele sunt flexibile, se pot purta si sub casca fara probleme. Dopurile Alpine se pot utiliza de peste 100 de ori, in comparatie cu dopurile din burete, care sunt de unica folosinta.

Credit foto: Nagy Florian – The WildHogs – Odorhellen Free ADV riders