Demény Helga este studentă la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul USAMV și este și instructor la un club din Cluj-Napoca. Ea este  prima femeie din România, care a înotat 24 de ore neîntrerupt în cadrul unui concurs care a avut loc în Ungaria, la Kecskemét, cu ocazia Sărbătorii Înotului. La acest eveniment au participat cca. 2800 de persoane.

De când ești instructor de înot?
Demény Helga: Eu am început să practic înotul de la vârsta de 4 ani, și am făcut parte timp de 3 ani de lotul național al României. După terminarea liceului, m-am mutat din Târgu-Mureș la Cluj-Napoca pentru a începe Facultatea de Medicină Veterinară. Am renunțat la practicarea înotului la nivel profesionist, dar nu am reușit să rămân departe de bazin și am început să lucrez ca și antrenor de înot, profesie pe care-l practic de 6-7 ani.

Câți copii antrenezi?
Demény Helga: În clubul nostru sunt înscriși în total 100 de copii cu vârste cuprinse între 2,5 și 12 ani. Suntem trei antrenori și lucrăm cu grupe mai mici de 15-20 de copii.

Care este cel mai frecvent motiv pentru care copii renunță la acest sport?
Demény Helga: Conform experienței mele cca. 20% din copiii care practică în mod frecvent înotul, renunță la cursuri din cauza otitei externe. Copiii sunt mult mai expuși la infecția urechii, decât adulții. Cam de trei-patru ori pe săptămână se întâmplă ca un părinte să mă anunțe că din cauza otitei externe copilul se plânge de durerea urechii.

Ce recomanzi părinților? Cum se poate prevenii această infecție a urechii?
Demény Helga: Această afecțiune se poate prevenii foarte ușor, purtând dopuri de urechi speciale pentru copii. Eu recomand tuturor să-și achiziționeze dopuri de urechi speciale pentru înot, precum dopurile PluggiesKids sau SwimSafe pentru adulți.

Și adulții sunt expuși la otita externă?
Demény Helga: Desigur. Iarna, când nu am purtat dopuri de urechi, am pățit și eu de mai multe ori să sufăr de otită externă. S-a întâmplat ca după mai multe ore petrecute în apă, am ieșit afară cu părul ușor umed sau mi-a rămas un pic de apă în canalul auditiv extern al urechii, deja a doua zi m-am trezesc cu o durere de ureche. Fiind instructor de înot, eu nu pot să-mi permit să nu intru în piscină din cauza durerii de ureche. Din acest motiv, eu port dopuri de urechi speciale, pentru a putea preveni această afecțiune dureroasă. Desigur, și cu ocazia acestui maraton de 24 ore am purtat dopuri de urechi.