De ce copiii cu sindromul Down sunt mai des afectați de hipoacuzie ?
Hipoacuzia poate fi de transmisie, neurosenzorială sau mixtă – combinația primelor două tipuri . În cazul hipoacuziei de tip conductiv, transmisia sunetului este îngreunată de un obstacol mecanic – otită medie: acumularea de lichid în urechea medie, în spatele timpanului, otită externă : inflamarea conductului auditiv.
Acest tip de scădere a auzului se întâlnește mai des la copiii cu sindromul Down, deoarece în cele mai multe cazuri sistemul auditiv suferă de malformații – de exemplu conduct mai îngust. Datorită acestui fapt, lichidele se îndepărtează mai greu din ureche și cauzează infecții ale urechii externe.
Pentru prevenirea infecțiilor urechii, se recomandă utilizarea dopurilor de protecție, care împiedică pătrunderea apei în conductul auditiv.
Autismul și hiperacuzia
În cazul copiilor diagnosticați cu autism, hipersensibilitatea la stimulii auditivi trebuie tratată cu mare atenție. Când un copil suferă de hipersensibilitate auditivă , îl deranjează sunetele care pentru un om cu auz normal nu sunt deranjante: simpla atingere al unui obiect din polistiren sau din cauciuc, zgomotul produs de creioanele colorate când copilul desenează, etc.
Care sunt simptomele hiperacuziei?
- Copilul își astupă foarte des urechile
- Se trezește foarte ușor
- Se sperie de animale
- Nu suportă zgomotele produse de furtună, valurile mării, aspirator,etc.
- Nu suportă aglomerația
- Nu poate fi dus la frizer/coafor – nu suportă zgomotul produs de uscătorul de păr, foarfecă,etc.
- Refuză mâncărurile care troznesc
De asemenea, copiii autiști pot auzi sunete la frecvențe care nu pot fi percepute de un om adult, și mai mult, aceste sunete pot fi insuportabile pentru ei. Din această cauză își astupă urechile, încearcă să se îndepărteze de sursa zgomotului sau pur și simplu se ”deconectează”.
Este deosebit de important ca să recunoaștem aceste semnale și să încercăm să îi ajutăm ca stimulii auditivi să le afecteze cât mai puțin integrarea în societate și calitatea vieții.
Cu dopuri de urechi sau căști antifonice de protecție zgomotele vor fi suportabile, astfel copilul se va putea bucura mai mult de o plimbare în aer liber.
Imagine: Poza a fost preluată și publicată cu acordul părințiilor. Imaginea a fost captată la Swimathon.